Starta bolag och ta ut egen lön

Hur ska man göra med lönen då man driver ett eget aktiebolag? Det här är en viktig fråga för den som ska starta bolag för det är mycket som påverkas av hur man gör med lönen. Om man inte tar ut någon lön så får man ingen grund för saker som föräldrapenning och sjukpenning, och det kan bli problematiskt då livet kanske förändras snabbt och lustigt. Genom att planera för lönen på rätt sätt så skapar man goda förutsättningar. Det är förstås ett måste att man tänker igenom om ab är den bästa formen av företag eller om man kanske borde fortsätta med enskild firma ett tag till.

Starta bolag med lön

När det går bra så har man mer valfrihet hur man gör med lön. Om man går över från att driva enskild firma till att starta bolag så kanske man har den grund som krävs för att faktiskt få in så mycket pengar att man kan välja att inte ta ut alla slantar som lön. Man tar då ut i enlighet med de behov som finns och så lämnar man kvar resten.

När det blir utdelning på aktier så kan man också ta tillfället i akt att ta ut mer pengar från bolaget. Det här är inte så dumt för när man gör det så kan det påverka på ett positivt sätt till exempel genom att man inte behöver betala lika mycket skatt på pengarna. Beslutet om hur mycket man ska ta ut i lön, vad man ska lämna kvar, och vad man gör med utdelning på aktier kräver god kunskap så rådgivning är helt klart något att beakta då man ger sig på dessa frågor för att fatta beslut.

Lön eller pengar till investeringar

Om man tänker sig att man sparar mer pengar i bolaget så kan det ju vara en kraft för kommande investeringar. Ett nystartat aktiebolag kan komma att behöva kapital då man jobbar upp verksamheten. Men det här bör inte betyda att man inte tar ut en skälig lön som stämmer väl överens med det som gäller på marknaden just nu. Visst är det viktigt att investera i sitt företag så att det fortsatt kommer att ge vinst, men tänk på att lönen som du får är den som till exempel lägger grunden för saker som sjukpenning.

Om du driver ett aktiebolag så kommer du inte ha samma rättigheter till sjukpenning som då du driver enskild firma. Försäkringskassan ser din lön som den inkomst man ska basera sjukpenning på och det får man inte glömma bort.  Det här är också en anledning till att många väljer att börja som enskild firma tills verksamheten kan generera en vettig lön även som aktiebolag.

Ta ut din lön på en gång!

Om du nu har dragit igång ett aktiebolag så ska du ta ut lön så snart som du kan. Det är inte så smart att klara sig på besparingar under en längre tid. Det här kommer inte att ge dig de rättigheter som du får med en vanlig lön. Betänk att du blir gravid då du jobbar med att skapa ditt bolag. Föräldrapenning kan komma väl till hands och det särskilt en vettig summa som du kan leva på. En olyckshändelse är också något som kräver en lön för att man ska få en ersättning under den tid då man inte kan jobba.

Var går gränsen?

Man kan säga att det kan vara smart att ta ut lön på omkring 35 000 kronor per månad men inte så mycket mer. När man kommer upp i större summor så kan man se på möjligheten att ta ut resten som utdelning för att sänka skatten på pengarna. Hur mycket man ska ta ut beror på nuvarande regler samt om man har anställda i bolaget. Det här kan man betänka redan då man funderar på att starta bolag för att komma fram till om det blir en bra idé rent ekonomiskt.