Varför ska man starta aktiebolag?

Om man driver en enskild firma så kanske man undrar om det skulle vara läge att starta aktiebolag, men finns det egentligen goda anledningar till detta? Om allting fungerar som det ska så kan man ju tyck att det här är onödigt. Här är några bra anledningar till varför du kanske borde starta ab istället för att driva vidare som enskild firma…

Säkrare att starta aktiebolag

Det finns en viss säkerhet med ab som man kan ha stor nytta av. En sak som man måste komma ihåg är att man med aktiebolaget inte har samma personliga betalningsansvar som med andra bolagsformer. Om man har skulder till leverantörer eller kanske har anställda som ska få sin lön så är aktiebolaget en bättre lösning då man vill skydda sig själv och familjen. Det här kan vara en god anledning i sig att starta aktiebolag istället för att driva vidare på annat sätt.

När vinsterna blir större

Låt oss säga att du ser att dina vinster ligger på 500 000 kronor per år och stiger. Om man ligger på 600 000 i vinst innan den egna lönen så är det dags att använda sig av aktiebolagsformen hellre än enskild firma. Detta eftersom man på så vis kan minska skattekostnader och se till att göra det bästa möjliga av företagets ekonomi.

Om du vill dela verksamheten med andra

Om man ska jobba tätt ihop med andra så finns det också fördelar med att driva aktiebolag. Det här gör det mycket lättare att samarbeta och se till att man fördelar resurser på ett rättvist sätt. Det kan man inte göra på samma smidiga sätt om man jobbar ihop med olika företag eftersom det då är svårt att mäta hur man ska fördela vinster. I ett aktiebolag så kan man vara delägare genom att varje person äger ett visst antal aktier.

Mer om skatt

Om du väljer att starta aktiebolag så ska du också veta att det finns vissa skatteförmåner att dra nytta av för den här typen av bolagsform. Man kan till exempel få saker som skattefri friskvård, motion och olika typer av gåvor. Mycket bra om man ska ha anställda och även för en själv som ägare. Det är också bra att man kan få bättre villkor för skatt om man hyr lokal i en egen bostad. Det här fungerar bättre än om man kör på enskild firma.

Det kan finnas fler skäl till att starta aktiebolaget och det är förstås viktigt att man ser på sin egen situation för att komma fram till rätt beslut. Men det här är ändå rätt så allmänna saker som många kan inse fördelarna med och som ofta blir anledning till att man väljer att jobba vidare som ab.