Är det dags att starta aktiebolag istället för enskild firma?

De flesta som driver enskild firma tänker någon gång på möjligheten att byta bolagsform och starta aktiebolag. Det här är inte något som man behöver skrämmas av för idag så är det inte så svårt att slå slag i saken. Det krävs ju inte 100 000 kronor som tidigare utan bara 50 000 kronor och man får lätt rådgivning online för att fatta rätt beslut. Men hur kommer man fram till om det är dags att gå från enskild firma till ab?

Starta aktiebolag om det går bra

Det allra viktigaste är att man driver en lönsam verksamhet. Det här gäller oavsett om man beslutar sig för att starta aktiebolag eller inte. För att man ska lyckas med ett ab så måste man även lyckas som enskild firma. Det här är var fokusen bör ligga till att börja med.

Har du tid för bolagsstämma?

Om du driver ab så ska du även hålla bolagsstämma men det här är inget som du behöver jaga upp dig över. Ingen kommer att besöka din bolagsstämma. Det viktigaste är att du lär dig hur du ska skriva dokument för denna på rätt sätt. Man måste jobba lite annorlunda med dokument då man startar ab och det ska man vara medveten om. Börja med att sätta dig in i detta och beakta hur mycket mer tid det kommer att ta för dig att jobba på ett nytt sätt med en annan form av administrativt arbete.

Har du råd med administrativ hjälp?

En annan sak att fundera på är om du vill sköta bokföring själv eller om du vill lägga ut detta på någon annan. Det kommer förstås att kosta pengar men man ska fundera lite på hur mycket tid man har över till administrativt arbete och om det här är något som man förstår sig på. Man får inte göra fel med aktiebolagets bokföring för då kan det bli till problem!

Vilken tid på året är det?

Det kan vara praktiskt att starta aktiebolag så att man kan införa den enskilda firman i det under januari månad. Det gör att man inte behöver deklarera ett nytt år. Här kan det alltså vara lite smart att betänka vilken månad det är och planlägga skiftet till rätt tid.

Kom igång snabbare

För att komma igång snabbare så kan du välja lagerbolag. Det innebär att du inte själv behöver registrera ditt nya aktiebolag. Du får det färdigt från en bolagsservice som säljer lagerbolag och behöver enbart anmäla om byte av namn och andra uppgifter till Bolagsverket.

Se på fördelar och nackdelar med aktiebolag för att komma fram till om du är redo för bytet!