Starta bolag med tanke på jämställdhet

Du kanske inte ens har funderat på att jämställdhet kan få betydelse för ditt företags framtid. Dagens politik handlar mycket om jämställdhet och det reflekteras i nya bolag som dras igång. Det finns en trend med fler kvinnor i styrelser. Det här kan bero på det hot om kvotering som upplevs. Ingen vill ju riskera likvidation bara för att styrelsen enbart består av män. Då är det lika bra att starta bolag med rätt uppsättning av gubbar och gummor från start.

Starta bolag med kvotering

Hur ska du tänka då du ska starta bolag med kvotering? Det här kan ju faktiskt kännas lite knepigt då du kanske inte ens känner tillräckligt många kvinnor eller män för att skapa en styrelse som håller sig till kommande riktlinjer. När du funderar på att köpa ett lagerbolag så kanske du inte har tänkt så mycket på vilka som ska involveras i styrelsen. Då är det dags att du gör det!

För mindre aktiebolag så är det kanske inte så knepigt att få till jämställdheten. Då företaget ändå är ett familjeföretag så finns det säkert tillräckligt många av varje sort som kan vara med och se till att det hela ser rätt ut. Det är just det här med att det ska se rätt ut som får vissa att se rött.

Många inom svenskt näringsliv tycker att regeringens utspel om kvotering är löjligt. Inte så att man inte vill se en bra blandning av män och kvinnor i företag utan mer att ett hot för kvotering knappast är särskilt konstruktivt.

Branscher som är mansdominerade

Det finns ju branscher där det kan vara svårt att hitta kvinnliga medarbetare. Inom industri så är det ofta så att de som vill jobba på verkstadsgolven är män. Då är det kanske inte så lätt för den som startar ett företag att få in lika många damer i verksamheten som män. I nuläget så är det inga problem att ha fler män än kvinnor på arbetsgolvet och i styrelsen men det kan komma att förändras.

Men tanke på framtiden så kan det alltså vara smart att redan i starten se på möjligheten att anställa på ett jämställt sätt. Om det finns kvinnor som kan göra ett lika bra jobb som männen du redan känner så kan det alltså vara värt att tänka framåt.

Kvalitet och en god verksamhet är viktigast

Men det viktigaste är förstås att din verksamhet lyckas och levererar kvalitet. Då du redan känner gubbarna som ska vara med för att det hela ska fungera så kan det tyckas idiotiskt att söka med lykta efter kvinnor som kan samma saker.

Ett gott tips är att tänka jämställt men att inte byta ut arbetskraft som du kan lita på mot människor som du inte känner men som har rätt kön för kvoteringens skull. Ett öppet sinne vid intervjuer är inte dumt. Även mansdominerade branscher utvecklas på ett sätt som gör att det blir lättare att hitta kvinnliga anställda som kan jobbet och som kommer att trivas på arbetsplatsen.