Att registrera ett aktiebolag

bolagsverketIdag kan man välja mellan att registrera sitt aktiebolag via blankett som finns att tillgå på bolagsverkets hemsida eller via e-tjänst på verksamt.se som är en sajt som drivs av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

Att välja företagsnamn

En bra startpunkt är att kontrollera om ditt tilltänkta företagsnamn redan används av någon annan i vilket fall du måste komma på ett nytt. Det kan du göra här kom ihåg att detta endast är en preliminär kontroll, även om du inte får upp något resultat på namnet du tänkt så kan bolagsverket neka till ditt namnförslag. I slutändan är det Bolagsverket som beviljar och skyddar ditt företagsnamn. De godkänner namn utifrån vissa kriterier. Namnet får inte bara vara en generell beskrivning av verksamheten som till exempel bilförsäljare. Det får heller inte innehålla någon annans efternamn, ej heller kunna förväxlas med ett annat varumärke eller vara uppenbart vilseledande. Du ska ange flera förslag på företagsnamn i anmälan så att de ej behöver begära komplettering om det första namnet avslås. Ange namnen i den ordning du helst vill ha dem eftersom Bolagsverket prövar namnen i angiven ordning och slutar pröva när ett namn godkänts.

Tänk igenom namnet noga, det är viktigt att det passar på din verksamhet. Fundera kring vilka associationer människor kan få när de hör namnet. Det är naturligtvis positivt om det leder tankarna till din verksamhet. Ett annat plus är om det fungerar som webbsideadress om du planerar att ha en webbsida. Det kan vara en idé att kontrollera om det finns en lämplig domän tillgänglig med namnet.

Nu är det dags att titta på vad du behöver göra för att registrera aktiebolaget. När du och eventuella medstiftare beslutat att starta ett aktiebolag måste ni upprätta en stiftelseurkund. I denna ska det uppges vad varje aktie ska kosta samt olika funktionärer i bolaget. Den skall även innehålla ett förslag på bolagsordning som bland annat beskriver verksamheten och namnförslagen.

Aktier

Nu ska ni besluta hur många aktier som ska tecknas och vilka som ska teckna desamma. Detta ska framgå av stiftelseurkunden och alla tecknare måste signera dokumentet. Aktierna ska sedan betalas genom att ni går till banken och sätter in pengarna på ett konto som ni öppnar i bolaget. Aktiebolaget är bildat när alla stiftare har signerat stiftelseurkunden.

Anmälan till Bolagsverket

Det sista steget är att anmäla aktiebolaget för registrering hos bolagsverket via blankett eller e-tjänsten på verksamt. Observera att Bolagsverket tar ut en kostnad för anmälan. När Bolagsverket registrerat bolaget får ni organisationsnumret och företaget är redo att användas.

Resurser:

Verksamt.se

Bolagsverket.se
Länkkatalog.net

En tanke kring ”Att registrera ett aktiebolag

  1. Pingback: Var innebär det att köpa lagerbolag? - RegistreraBolag.nu

Kommentarer är stängda.