Lagerbolagets hemligheter: Vad ingen berättar för dig om lagerbolag

Det kan ta en massa tid att starta ett aktiebolag. På grund av detta är det många som väljer lagerbolaget för att spara tid. Det kan ju verka som en snabb och smart lösning att helt enkelt köpa lagerbolag. Men du bör vara medveten om att det finns aspekter som ofta går under radarn.

Här ska vi ta en titt på lagerbolagets hemligheter. Det handlar om sakerna som ingen berättar för dig men som du absolut bör känna till!

Vad är egentligen ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett färdigregistrerat aktiebolag som aldrig har bedrivit någon verksamhet. Det är i grund och botten ett tomt skal som väntar på att en ägare ska ta över. Lagerbolagen skapas för att snabbt kunna säljas till entreprenörer som vill komma igång med sin verksamhet utan att gå igenom hela registreringsprocessen på egen hand.

Hemligheten: Lagerbolagets organisationsnummer är ofta flera månader gammalt och det kan ge intrycket av att bolaget är äldre än det faktiskt är.

Dolda kostnader som kan komma som en överraskning

Många lockas av det snabba upplägget med lagerbolag men du bör vara medveten om att kostnaden inte bara handlar om köpesumman. Det är inte alls ovanligt att bolagstjänster som säljer lagerbolag tar ut extra avgifter för administrativa tjänster som:

  • Ändring av bolagets namn och verksamhetsbeskrivning
  • Registrering av nya styrelseledamöter
  • Upprättande av aktiebok

Hemlighet: Totalkostnaden för ett lagerbolag kan bli betydligt högre än om du registrerar ett aktiebolag själv. Detta särskilt om du inte granskar avtal och prislistor noga.

Organisationsnumrets betydelse

Ett lagerbolag har redan ett organisationsnummer då du köper det. Det här kan vara en fördel om du vill ge intrycket av att verksamheten har varit igång längre. Men det kan också innebära en fallgrop.

Hemlighet: Ett gammalt organisationsnummer kan skapa förväntningar från leverantörer och samarbetspartners om historik och stabilitet. Detta kanske du inte kan leva upp till om bolaget är helt nytt för dig.

Risker med tidigare ägare

Även om bolaget inte har varit verksamt så har det haft en tidigare ägare nämligen bolagsservicen som skapade det. Det här betyder att bolaget redan kan vara registrerat i olika register eller system. Dessutom kan det finnas missförstånd om bolagets tidigare syfte.

Hemlighet: Det är viktigt att verifiera att bolaget verkligen är skuldfritt och utan andra åtaganden innan du köper det.

Tidsvinsten är inte alltid så stor som du tror

Ett av huvudargumenten för att köpa ett lagerbolag är tidsvinsten. Men det kan ta tid att registrera ändringar hos Bolagsverket. Dessutom ska du ju gå igenom bolagets dokument och förpliktelser vilket också tar tid. Men du kan förstås dra igång på en gång med hjälp av organisationsnumret för att ta emot beställningar och betalningar.

Hemlighet: Den totala processen kan ibland ta lika lång tid som att starta ett aktiebolag från grunden.

Alternativen till lagerbolag

Om du inte har bråttom så finns det alternativ som kam vara kostnadseffektivare och bättre passa dina behov.

Några exempel är:

  • Registrera ett nytt ab. På detta vis har du full kontroll över namn, verksamhet och bolagsstruktur från start.
  • Köp av befintligt bolag. Om du vill ha ett bolag med historia kan du köpa ett redan verksamt företag. Men det här kräver mer arbete och du bör verkligen vara väl medveten om vad du köper.

Hemlighet: Att skapa ett eget ab är inte så krångligt som det kan verka. Detta kan vara lönsammare i längden.

Lagerbolaget är en praktiskt lösning

Lagerbolaget kan helt klart vara en praktiskt lösning för dig som vill komma igång med verksamheten på studs. Men du bör vara medveten om de dolda fällorna. Genom att förstå saker som kostnader, hur lång tid det kommer att ta såväl som juridiska aspekter så kan du fatta en informerat beslut. Precis som med allt annat i affärsvärlden så gäller det att vara noggrann och påläst innan du slår till och köper ett lagerbolag.