Det är en stor sak att dra igång en verksamhet. Detta oavsett om du är ny entreprenör eller har sysslat med företagsamhet hela ditt liv. När du ska registrera bolag så kan det helt klart kännas överväldigande då det är så mycket på gång.
Det uppstår många frågor omkring att starta ett bolag men det finns några som är särskilt vanliga. Vi ska kika på 5 vanliga frågor om att registrera bolag du kan också ta del av våra råd och tips för att registrera bolag här.
Fråga 1 – Registrera bolag – Vilken typ kan du registrera?
Det finns en rad olika typer av företagstyper att registrera. Vad du ska välja beror på din affärsmodell och vilka mål du har med verksamheten.
Exempel på möjliga bolagsformer:
- Aktiebolag – Detta är för det mesta vad som menas när man pratar om att registrera bolag. Det här är en bolagsform där ägarens ansvar är begränsat till det kapital som har satsats på bolaget. Denna form passar bra för större företag och du måste ha ett startkapital på minst 25 000 kronor för att komma igång.
- Enskild näringsverksamhet – Detta kallas också för enskild firma och är formen som kan passa för en privatperson som kommer att ansvara för verksamheten och dess skulder. Det här är en enklare form av företag och det är mycket snabbare att komma igång med men du får ett större personlig ansvar än vad du har när du väljer att starta ab.
- Handelsbolag och kommanditbolag – Dessa bolagsformer går ut på att två eller flera personer driver företaget tillsammans. I handelsbolaget kommer alla delägare att ta ansvar för företagets skulder. I kommanditbolaget har man minst en delägare som har ett begränsat ansvar för skulderna.
- Ekonomisk förening – Detta är en verksamhet som ägs av sina medlemmar och har som syfte att främja deras ekonomiska intressen.
Fråga 2 – Vilka dokument krävs för att registrera ett företag?
När du ska registrera bolag så måste du förbereda flera dokument och utgifter. Detta kommer förstås också att bero på den typ av bolag du väljer.
Exempel på vad som kommer att krävas är:
- Grundläggande uppgifter som personnummer, verksamhetsbeskrivning och kontaktinformation. Detta räcker för enskild firma.
- Bolagsordning, stiftelseurkund, uppgifter om styrelse, revisorer, aktieteckning och insättningskvitto på aktiekapitalet. Detta gäller för aktiebolag.
- Bolagsavtal som anger bolagsmän och deras ansvarsfördelning såväl som grundläggande uppgifter om verksamheten. Detta gäller för handels- och kommanditbolag.
- Stadgar och protokoll från föreningsstämma och uppgifter som styrelsemedlemmar. Detta gäller för ekonomisk förening.
Fråga 3 – Hur lång tid tar det att registrera ett bolag?
Det här beror på bolagsformen samt hur väl förberedd du är med de dokument som krävs. En enskild firma kan vara redo på 1-2 veckors tid. Aktiebolaget tar allt från 4 till 6 veckor beroende på hur mycket Bolagsverket har att göra. Du kan välja att köpa ett lagerbolag för att komma igång med ab snabbare.
Ett handelsbolag eller kommanditbolag tar normalt sett 2 till 4 veckor att registrera. Den ekonomiska föreningen kan ta mellan 4 och 8 veckor beroende på hur stor och komplex förening det rör sig om.
Fråga 4 – Hur mycket kostar det att registrera ett företag?
För den enskilda firman får du räkna med omkring 1100 kronor i registreringsavgift. Detsamma gäller för ett handelsbolag eller kommanditbolag. Det kan kosta aningen mer att registrera en ekonomisk förening.
Aktiebolaget är dyrare att registrera. Dels så handlar det om en registreringsavgift som ligger på omkring 2 200 kronor och dels så måste du ju ha ett aktiekapital på minst 25 000 för att kunna komma igång. Oavsett bolagsform så kan du också få betala för juridisk och ekonomisk rådgivning när du ska starta ett bolag.
Fråga 5 – Vad händer när jag har registrerat min verksamhet?
När du har registrerat bolag så får du ett registreringsbevis och ditt bolag kommer att ha ett organisationsnummer. Det betyder att du nu kan öppna ett företagskonto på banken, ansöka om F-skatt från Skatteverket, registrera dig för moms, skydda ditt varumärke med patent och börja använda ett bokföringssystem.