I många västländer jobbar landets regering med att främja företagsamhet. Detta är ju ett säkert sätt att få igång ekonomin och skapa välstånd i landet. Det kan förstås vara svårt att säga med säkerhet vilket land som är bäst på att starta bolag. Men vi ska ändå försöka se på i vilka länder man är särskilt bra på det där med företagande och start ups.
Det är viktigt att få folk att starta bolag
Vi kan absolut se en global trend där man uppmuntrar till bildande av verksamheter. Med nystartade bolag kan ekonomin växa så att det knakar. I vår globala ekonomi så ses entreprenörskap som en drivkraft för den ekonomiska tillväxten. Den skapar jobb och leder till att länder mår bättre på så många sätt.
Idag lever vi också med internet som en självklarhet. Detta är något att beakta när vi försöker kommer fram till vilket land som är bäst på att starta bolag. Det finns ju ett växande intresse för att lägga märke till landet som leder flocken och lära oss mer av vad de gör rätt. Dessutom kan det ju vara så att många nya jobbtillfällen även för svenskar kommer via nätet på detta vis.
Det globala racet för att dominera affärsvärlden
Det finns många faktorer som kan påverka hur det ser ut med nysatsningar i ett land. Det gäller ju att man har en grogrund för entreprenörskap för att folk ska börja dra igång verksamheter.
Exempel på saker som påverkar är:
- Tillgång till finansiering
- Hur det ser ut med lagar för företagande och att starta bolag
- Tillgång till talang och innovation
- Hur kulturen ser på att skapa och utveckla
- Om det finns starka nätverk inom affärer och entreprenörskap
- Hur det ser ut med stöd för nya verksamheter i form av kunskap och bidrag
Om vi tar hänsyn till de här punkterna så kan vi utse tre länder som särskilt starka. USA, England och Kina. De skiljer sig i hur företagsamheten växer fram och finansieras men de är dominerande krafter på världsmarknaden.
Vi kikar lite närmre på några av de ledande nationerna…
USA är fortsatt möjligheternas land
USA fortsätter att ses som möjligheternas land för folk som vill bli rika. De är en ledande kraft internationellt sett vad gäller att starta bolag. De har ett starkt ekosystem för riskkapital såväl som en flexibel miljö vad gäller regleringar. Dessutom finns det gott om kvalificerad arbetskraft i USA.
Säg Silicon Valley och så har du sagt det mesta. Detta är ju området som har stått som vagga för företag som Google, Facebook och Apple.
Indien och Indonesien är nationer att räkna med
Om vi ser på länder som har blivit viktiga inom nystarter på senare år så hittar vi flera starka kandidater i Asien. Både Indien och Indonesien är starka utmanare om titeln som bästa landet på att starta bolag.
De har visar på snabb ekonomisk tillväxt vilket har en hel del med deras bidrag inom teknik att göra. I de här länderna finns det många unga människor som är kunniga inom teknik och det har lett till många lyckade företagssatsningar som också märks internationellt.
I Indien drog regeringen igång Start-up India och det har varit väldigt viktigt för att skapa en miljö som gynnar entreprenörskap. Det här är ett initiativ som ger stöd till nya företag och som också har gjort reglerna för att starta en firma lite enklare.
Indonesiens regering har gjort något liknande med sitt 1000 Start-up Movement. Detta är till för att få liv i start-up-ekosystem. Det har lett till många viktiga investeringar lokalt och från andra länder.
Indien tar titeln
Vi skulle kunna ge USA titeln som världsbäst på att starta bolag. Men det är Indien som leder när det handlar om det totala antalet företagsetableringar med över 50 000 nystartade bolag år 2021.
De är också helt otroliga vad gäller densitet med siffror på omkring 3,6 per 100 000 personer som nystartsdensitet. Kan det handla om en kombination av stor befolkning, statligt stöd och en medelklass som blir alltmer intresserad av entreprenörskap? Sverige kan ha mycket att lära av Indien, det står klart!