Klart att du ska starta bolag! Kanske genom att köpa lagerbolag redan imorgon. Men är du insatt i sakerna som kan gå snett om du inte tänker på rätt sätt? Som tur är kan du lära dig en hel del av andra som begått misstagen som du vill undvika. Nu ska vi se närmre på de allra vanligaste misstagen som folk som vill dra igång egna företag gör.
Starta bolag utan analys
Du tycker att du har en helt fantastisk idé och kanske är den också det. Om du inte har tagit en titt på marknaden och inte vet vilka konkurrenter du kommer att möta är risken stor för att du kommer att starta bolag och sedan snabbt lägga ner det.
Det är ganska vanligt att nystartade bolag inte ens överlever ett år då det inte finns en solid affärsplan på plats. Du behöver noga gå igenom saker som din målgrupp, konkurrenter och hur du ska utveckla din verksamhet under kommande månader och år.
Om du inte vet hur en affärsplan ska jobbas fram ska du ta hjälp av proffs. Det kan till och med vara värt att betala för detta. Med en plan vet du precis hur du ska göra och du får en god grund att stå på. Det kan få stor betydelse både i starten och längre fram.
En budget som håller
Att chansa på att det kommer att ordna sig är inte särskilt smart då du ska starta bolag. Du behöver en budget för likviditet och resultat. Beroende på vad du kommer att göra kan det ju vara så att det inte kommer att se likadant ut under hela året. Budgeten ska vara övergripande.
En budget är inte svår att göra men här kan det ju också vara så att du faktiskt behöver lite hjälp. Undvik det vanliga misstaget att tänka att det väl löser sig när du väl kommer igång. Budgeten ska vara på plats innan du har registrerat ditt bolag!
Förstå det lagliga
Det är faktiskt ganska vanligt att nya företagare inte inser vikten av att inte sköta det administrativa på rätt sätt. Men att hoppa över saker som att spara och bokföra kvitton kan få ödesdigra konsekvenser. Det är inte så att du måste lära dig hur man jobbar som revisor men du bör se till att ha detta stöd från start.
Ta reda på hur du ska jobba med din bokföring och få till en god rutin för detta. Det är sällan klokt att skjuta på det. Inför en dag i veckan, eller mer, då du går över det administrativa och ser till att allt som behövs för att du ska kunna driva bolaget lagligt finns på plats.
Vem ska göra vad och vem äger vad?
När du startar bolag med andra är det också otroligt viktigt att ni på förhand benar ut vem som äger vad och vem som gör vad. Att räkna med att folk fattar detta själva och att det inte kommer att bli några konflikter för att ni är gifta eller goda vänner är att vara otroligt naiv.
Många som gör på detta vis får problem. Det värsta är kanske att vänskap och kärlek kan förstöras på grund av så onödiga missförstånd. Se till att ni upprättar ett aktieägaravtal som visar vem som gör vad och vem som äger vad. Då behöver det inte tjafsas om detta senare.
Det går givetvis att ändra reglerna som sätts upp vid senare tillfälle. Det kanske ni behöver göra då saker i organisationen förändras. Kom också ihåg att du behöver ta upp ditt bolag i ett äktenskapsförord om du inte vill att din äkta hälft ska ha rätten till hälften av bolaget om ni går skilda vägar.
Ha tålamod!
Det är lätt att starta bolag med gott mod och sedan känna ångest över att det inte rullar igång som tänkt. Det gäller dock att hålla tungan rätt i mun och att ha tålamod. Ge inte upp på en gång. Följ din plan och diskutera utvecklingen med en kunnig person som kan hjälpa dig att förstå då det är dags att packa ihop eller då du bara behöver köra på ett tag till för att det ska vända.