När man startar ett nytt företag är webbsidan inte alltid det man väljer att lägga fokus på i början om det inte är en nätbaserad tjänst eller en renodlad e-handel. Dock är det så att de flesta verksamheter kan få nya kunder via nätet. Man kan jobba med sociala medier, annonsering och en egen webbsida. Idag behöver man inte vara jättekunnig tekniskt för att sätta upp en hemsida som fyller sin funktion. Här ska vi titta lite närmare på några enkla knep för att underlätta för kunder att hitta till din webbsida och dessutom gärna ta steget att handla av dig eller kontakta dig via hemsidan.
- Lägg ner lite extra tid på att hitta ett bra domännamn till din verksamhet. Det är billigt att registrera en domän som är ledig. Ibland kan det vara svårt att hitta en bra domän som är ledig och det kan då vara lönt att se om man kan köpa en domän som redan är registrerad. Generellt sett vill du ha tag på en domän som inte är för lång och krånglig men som ändå beskriver vad verksamheten går ut på och som är lätt att komma ihåg. Om din verksamhet riktar sig helt till svenska kunder så är en .se domän att föredra.
- Oavsett om man bygger sin hemsida själv eller om man anlitar någon annan att göra det så ska man se till att alla adresser på sajten är logiska. Detta för att underlätta för sökmotorer att hitta och förstå adresserna men också för att kunder ska förstå vad de är på för sida. En bra adress för en undersida bör vara beskrivande och se ut som detta exempel för ett recept på vetebullar: www.dinhemsida.se/recept-vetebullar detta är ett exempel på samma sida med en dålig adress: www.dinhemsida.se/?p=123
- Design på sajten. Konstra inte till det för mycket. Titta gärna på andra sajter med samma typ av verksamhet och låt dig inspireras men utgå för den skull inte ifrån att de gjort rätt. Däremot kan du genom att titta på andra sajter inom samma område skapa dig en uppfattning om vad människor som söker efter din verksamhet är vana vid för typ av sajter. Fundera över om du saknar något på dessa sajter som du kan göra bättre.
- Att presentera kundutlåtanden från nöjda kunder på sajten är bra då människor gärna läser vad andra tycker om din tjänst, men skriv inga falska kundutlåtanden, det skadar bara ditt anseende. Däremot kan du gärna fråga kunder vad de tyckte om din tjänst/vara och sedan be att få använda det på sajten, gärna med en bild på kunden. Anonyma uttalanden är inte lika bra som när man kan se vem som har sagt något.
- Be dina vänner dela din sajt på facebook och andra sociala nätverk där det passar. Om man har vänner med egna sajter så kanske de kan skriva några ord om din verksamhet och länka till din sajt.
- Allt man gör på sajten ifråga om innehåll och funktionalitet bör vara genomtänkt utifrån vad dina besökare vill ha. Skriv gärna eget innehåll eller beställ innehåll från bra skribenter, fotografer och så vidare. Kopiera inte innehåll från andra sajter, det tillför oftast inte så mycket och det kan vara ett copyrightbrott samt ställa till med problem för din sajt i sökmotorerna.
- Skapa unikt innehåll runt din tjänst eller produkt. Detta är bra för användaren och det hjälper dig att ranka i sökmotorernas resultat. Om man säljer vetebullar kan det vara bra att skriva om bakning och vetebullens historia och varför just dina vetebullar är så goda med mera. Ta gärna mycket egna bra bilder till sajten. De flesta människor uppskattar att ha bilder insprängda på sidor så det inte bara blir en lång textsida. Men se till så bilderna har med texten att göra.
- En sajt som laddar långsamt förlorar besökare och försämrar upplevelsen för besökare. Optimera sajten så den laddar snabbt. Om man har mycket bilder måste man optimera dem innan man laddar upp dem till sajten så de inte tynger ner sidorna. Här kan du testa hur snabbt din hemsida laddas