månadsarkiv: augusti 2024

Psykologin omkring att starta bolag – Detta talar ingen om!

Ett eget bolag är lite som ett förhållande. Det hela kanske börjar med eufori men övergår tids nog till vardag. Kommer det att hålla?  Tankarna finns ständigt där och visst kan vi säga att det går att se på processen med att starta bolag som en psykologisk resa. Här ska vi ta upp det som ingen talar om när det handlar om bolagsstarter.

Starta bolag – från eufori till tvivel

När du väl bestämmer dig för att starta bolag kan det kännas minst sagt euforiskt. Du har en massa spännande idéer och tror givetvis starkt på din affärsplan. Det kan dock snabbt bli så att euforin byts ut till tvivel och osäkerhet. Detta sker normalt sett då du stöter på hinder vilket kan ske från start.

Det är bra att veta att det här är normalt. Även de som drar igång företag som sedan blir hur stora som helst upplever denna mentala resa under företagsstarten. Här kan det vara klokt att få lite stöd och peppning när du känner att du vill kasta in handduken och ge upp innan det blir krasch.

Ensamhetens börda

Det är också ganska vanligt för entreprenörer att känna sig ensamma. Det kan vara så att du måste fatta svåra beslut på egen hand. Att bära hela ansvaret på egna axlar kan leda till en känsla av stress. Här är det också fint att ha någon form av stöd. Det kan vara en mentor eller någon form av nätverk där du kan bolla idéer och få input från andra som har varit i samma situation som du är i nu.

Hur hanterar du stress och ångest?

Att uppleva ångest och stress kan leda till att du får en form av emotionell bergochdalbana under din företagsstart. Det är ingen som talar om för dig att du kan känna dig helt slut av att starta bolag trots att du bara har kommit igång.

Den ständiga osäkerheten om företagets framtid och det dagliga trycket på att prestera gör sitt för att du ska hamna i obalans. Här finns det dock mycket du kan göra för att hålla dig lugn och sansad.

Satsa på:

  • Mindfulness
  • Meditation
  • Regelbunden fysisk aktivitet
  • Samtal med stödperson
  • Kaffe om du gillar det!

Identitetskris

En annan aspekt av att starta bolag är risken för att företaget blir en så stor del av din identitet att du tappar dig själv. När verksamheten får problem så kan du ta detta högst personligt. Du upplever att du är en misslyckad person. För att navigera genom denna process så bör du vara noga med att skilja mellan din personliga och din professionella identitet.

Om du har en självbild som inte bara handlar om det du gör på jobbet så kan det få stor betydelse. Det kan rentav vara något som gör att du har energin som krävs för att vända motgångar till framgångar.

Balans mellan det privata och bolaget

Det är svårt för de allra flesta att finna balansen mellan det privata och jobbet. Ditt bolag kan ju liknas vid ett förhållande och då gäller det att du inser vad som händer med andra viktiga förhållanden i ditt liv.

För att undvika utbrändhet ska du sätta tydliga gränser och avsätta tid för familj och vänner såväl som dina egna intressen. Detta är saker som kan sporra dig och ge dig motivationen som krävs för att hålla produktiviteten på rätt nivå.

Hur hanterar du misslyckanden?

Hur nederlag hanteras är något som brukar skilja framgångsrika entreprenörer från de som ger upp. Om du lär dig att se misslyckanden som erfarenheter som stärker dig och ditt bolag har du mycket att vinna på det. Den som helt går ner sig i sitt misslyckande lär med största sannolikhet snart se fram emot att få lägga ner bolaget.

Kom ihåg dessa punkter när du ska starta bolag så att du är förberedd på den psykiska resan som detta innebär. Om du väl är beredd på vad som kan hända så kan du stå redo med verktygen och stödet som du kommer att behöva för att ta dig vidare och lyckas med ditt projekt.